Berenar – Manifestació Sa Torreta 2004

MANIFEST DE SA TORRETA ‘2004

A Banyalbufar volem denunciar que la Torre del Verger es troba, novament, en una situació d’abandó i absoluta deixadesa, i el que és més greu, amb una evident manca de seguretat per a les persones que la visiten.

La Torre del Verger, (Sa Torreta, per als banyalbufarins) està declarada com a monument B.I.C. i és un dels més representatius de la costa de Mallorca.

Fou construïda l’any 1579 amb els diners assignats pel Gran i General Consell. A finals del segle XIX, fou adquirida per l’Arxiduc Lluís Salvador.

L’any 1995, dies després d’una gran manifestació de tot el poble de Banyalbufar, fou restaurada pel Govern Balear i amb fons totalment públics. Per dur a terme aquesta restauració, els hereus dels antics propietaris havien signat un conveni mitjançant el qual cedien Sa Torreta al Govern Balear fins a dia 31 de desembre de 1999. De llavors ençà i com era d’esperar, els propietaris i responsables de mantenir-la (una trentena de persones amb drets d’herència i que cap d’elles viu a Banyalbufar) no han fet absolutament res, demostrant una manca total d’interès per Sa Torreta, motiu pel qual i com fa 10 anys, torna a estar bruta i abandonada: Teules rompudes, pintades per tot arreu, barandilles espenyades, etc. etc.

Per això, per fer pública aquesta denúncia i alhora reivindicar la titularitat pública de la Torre del Verger, com a única solució perquè, d’una vegada per a totes, es pugui conservar dignament, fem aquesta manifestació i així fer a saber a tothom que:
BANYALBUFAR ESTIMA SA TORRETA, ELS PROPIETARIS NO

Banyalbufar, 12 d’agost 2004